BELASTINGAANGIFTE

Vanaf je 18e moet je soms belastingaangifte doen. 

Belastingaangifte doen

Belasting betaal je over je inkomsten zoals je loon. Als je een baan hebt, wordt er een deel van je salaris ingehouden door je werkgever om je belasting te betalen: dat heet loonbelasting. Meestal wordt er te veel ingehouden. Als je belastingaangifte doet, krijg je het te veel betaalde terug. AIs er te weinig loonbelasting wordt ingehouden, dan moet je bijbetalen.

Verplichte aangifte
Als je een aangiftebrief van de Belastingdienst krijgt, ben je verplicht om aangifte te doen. Je kunt je aangifte doen met de aangifte-app of de online aangifte op Mijn Belastingdienst. Dit heb je nodig:
- Je burgerservicenummer (bsn).
- Je jaaropgaaf van jouw werkgever. Je kunt ook je laatste loonstrook gebruiken.
- Je DigiD: hiermee onderteken je je aangifte. 
De aangifte is meestal voor een groot gedeelte al ingevuld. Je hoeft de gegevens alleen te controleren en te kijken of de aangifte volledig is en zo nodig aan te vullen.
Je loon, uitkering, studiefinanciering en toeslagen zijn bijvoorbeeld al ingevuld. Heb je aftrekposten? Die moet je meestal zelf nog invullen. Zie hieronder ook de Tip.

Doe een check
Heb je geen aangiftebrief gekregen? Controleer dan op de webiste van de Belastingdienst of je aangifte moet doen. Je kunt daar ook heel eenvoudig checken of je geld terugkrijgt. Je vult dan je belastingaangifte online in en ziet dan meteen of en hoeveel je terugkrijgt. Daarna hoef je pas te beslissen of je de aangifte ook echt indient bij de Belastingdienst.

Hulp nodig?
Lukt het jou niet zelf om de belastingaangifte te doen? Kom dan naar de Buurtplein Inloop. Een sociaal raadslid is daar aanwezig om jou hiermee te helpen.

Tip: als 18-jarige kun je bij de belastingaangifte gebruikmaken van aftrekposten. Dez aftrekposten zorgen ervoor dat je misschien minder belasting hoeft te betalen. Niet alle aftrekposten zijn automatisch vooraf ingevuld op je belastingaangifte. De aftrekposten die voor jou als 18-jarige interessant kunnen zijn: ziektekosten, studiekosten en reiskosten

Terug naar home