SCHULDEN BETALEN

Je bent nu zelf verantwoordelijk voor jouw financien.

Schulden betalen

Maak jij schulden? Dan zijn jouw ouders daar bijna nooit verantwoordelijk voor. Dat geldt al vanaf je 16e. Heb je een betalingsregeling getroffen voor het afbetalen van jouw schuld? Kom deze dan op tijd na, anders heeft dit financiële gevolgen.

Een keer rood staan of een rekening wat later betalen is niet zo erg. Maar gebeurt dit vaker? Schaam je niet; trek aan de bel en zoek hulp. Zo voorkom je ernstige financiële problemen. Waar je voor hulp kunt zijn, lees je verderop onder ‘Hulp nodig’.

Boete
Heb je een boete? Bijvoorbeeld voor een verkeersovertreding, dan ben je hier al vanaf jouw 16e jaar voor verantwoordelijk. Wanneer je niet op tijd betaalt, komen er flinke kosten op het oorspronkelijke bedrag. 

Seintje aan gemeente
Enkele instanties geven een seintje aan de gemeente Doetinchem als de (maandelijkse) bedragen niet worden betaald. Je wordt er dan met een brief vanuit de gemeente aan herinnerd dat je nog moet betalen.

Zelf doen
Je kunt zelf ook wat doen om je schulden op te lossen:
- maak een budgetplan: overzicht van inkomsten en uitgaven. Op de website van het Nibud vind je hiervan voorbeelden.
- geef minder geld uit: kies voor goedkopere winkels en merken.
- zorg voor meer inkomsten: neem er bijvoorbeeld een extra baantje bij.
- maak een plan om je schulden af te lossen. Op de website van www.zelfjeschuldenregelen.nl vind je veel informatie en tips.

Terug naar home