CHECK JE VERZEKERING

Je bent zelf aansprakelijk voor de schade die je veroorzaakt.

Verzekeringen checken

Je draait zelf op voor de schade die je veroorzaakt. Het is niet verplicht maar dus wel verstandig om een Aansprakelijkheidsverzekering Particulieren (= AVP) af te sluiten. Wanneer je dan schade bij een ander veroorzaakt, kom je niet voor verrassingen van hoge kosten te staan. De premie is vaak maar een paar euro per maand en de verzekeraar betaalt de schade.
Check voor het afsluiten altijd even of je nog bij jouw ouders bent verzekerd of verzekerd kan blijven. Zo niet, vergelijk dan eerst een aantal verzekeraars.

Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering
Heb je een brommer, scooter of een auto? Dan is het verplicht om daar ook een verzekering voor af te sluiten. Dit is een Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering (WA-verzekering).

Inboedelverzekering
Woon je op jezelf? Sluit dan een inboedelverzekering af. Deze verzekering vergoedt de spullen in jouw kamer of woning bij bijvoorbeeld brand of diefstal.

Uitvaartverzekering
Het is niet leuk om aan te denken maar toch wel belangrijk. Want wanneer je komt te overlijden moeten de nabestaanden jouw begrafenis of crematie betalen. En dit kan al snel 7.500 - 10.000 euro zijn. Daarom is het verstandig om een uitvaartverzekering af te sluiten. Deze verzekering betaalt (een deel van) de kosten. Er zijn verschillende soorten uitvaartverzekeringen. Op de website van het Nibud staat een handig overzicht.
Veel ouders sluiten direct na de geboorte van hun kind een uitvaartverzekering af. Vraag dus altijd eerst aan je ouders of jij al bent verzekerd.

Reisverzekering
Ga je weleens op reis? Het kan dan verstandig zijn om een reisverzekering af te sluiten. Deze vergoedt bijvoorbeeld diefstal en ziekenhuiskosten. Het is verstandig om dit af te sluiten als je waardevolle spullen meeneemt.

Tip: Wanneer je vaker per jaar op vakantie gaat, kan een doorlopende reisverzekering goedkoper zijn.

Terug naar home