WONEN ...
IN DOETINCHEM

Alle vormen van wonen hebben een eigen financieel kostenplaatje.

Wonen

Thuis wonen
Wanneer je nog bij jouw ouders woont, is de kans groot dat jouw ouders het grootste deel van de kosten betalen. Je betaalt waarschijnlijk zelf jouw kleding, sport en de leuke dingen die je doet. Het kan zijn dat jouw ouders op een gegeven moment vragen of je meebetaalt aan het huishouden. Dit wordt kostgeld genoemd. Je kunt op de website van het Nibud vinden wat redelijke bedragen zijn om aan je ouders te betalen. 

Op jezelf wonen
Ben je op je 18e klaar om op jezelf te gaan wonen? Heerlijk, zo’n eigen plek voor jezelf. Wees je van tevoren bewust wat het kost als je op jezelf gaat wonen. Je krijgt te maken met extra uitgaven die je elke maand moet betalen, zoals energiekosten en kosten voor tv en internet. Op de website van bijvoorbeeld het Nibud vind je overzichten van wat het je kan gaan kosten. Maak van tevoren een goede begroting. Check ook of je mogelijk in aanmerking komt voor huurtoeslag. Je moet dan wel een zelfstandige woonruimte hebben met een eigen keuken en toilet en op het adres ingeschreven staan bij de gemeente. Het is verstandig om ook een inboedelverzekering af te sluiten zodat jouw spullen vergoed worden bij bijvoorbeeld een brand of diefstal.

Belastingen
Wanneer je op jezelf woont, krijg je van de gemeente Doetinchem een aanslag voor gemeentelijke belastingen. Dit zijn bijvoorbeeld rioolheffing en waterzuiveringsheffing. Ook krijg je van GBLT een aanslag voor waterschapsbelasting. Wanneer je een laag inkomen hebt, kom je in aanmerking voor kwijtschelding. Voor de gemeentelijke belastingen doe je dit via www.doetinchem.nl. Voor de waterschapsbelasting gaat dit via www.gblt.nl. Heb je hulp nodig bij het aanvragen van kwijtschelding? Kom dan naar de Buurtplein Inloop bij jou in de buurt.

Sité
In de gemeente Doetinchem is Sité de woningbouwcoöperatie. Zij hebben ook woningen voor studenten beschikbaar. De woningen worden toegewezen op basis van een lotingsysteem. Om voor een woning in aanmerking te komen, moet je je inschrijven bij Thuis in de Achterhoek. Ze kunnen je adviseren hoe jij jouw persoonlijke zoekprofiel het beste kunt instellen.

Tip: vergelijk de aanbieders voor bijvoorbeeld energie en internet, bijvoorbeeld via Consuwijzer. Onderling zijn er veel prijsverschillen.

Terug naar home