ZORGVERZEKERING EN ZORGTOESLAG

Vanaf 18 jaar is iedereen verplicht om een zorgverzekering te hebben. 
De zorgtoeslag is een tegemoetkoming in de kosten van je zorgverzekering.

Zorgverzekering aanvragen

Vanaf 18 jaar is iedereen verplicht om een zorgverzekering aan te vragen. Je valt dus niet meer onder de verzekering van jouw ouders. Als je geen verzekering hebt, krijg je een boete.
Met een zorgverzekering ben je verzekerd voor de ziektekosten die je maakt. De verzekering bestaat uit een basisverzekering en een aanvullende verzekering. Je hebt ook altijd een eigen risico van minstens 385 euro (in 2023).

Vergelijk
Voordat je een zorgverzekering afsluit, is het verstandig om te bepalen wat je aan zorg nodig hebt. Vergelijk dan enkele zorgverzekeraars, bijvoorbeeld via een vergelijkingssite. Bijna alle zorgverzekeraars hebben een speciale jongerenverzekering. Kies een zorgverzekering die bij je past. Ga er niet zomaar vanuit dat de zorgverzekering van bijvoorbeeld jouw ouders ook goed voor jou is.

Eigen risico en eigen bijdrage
Bij het afsluiten bepaal je ook nog de hoogte van het eigen risico.
In 2023 betaal je de eerste 385 euro van de zorgkosten zelf. Een bezoek aan de huisarts valt hier niet onder en is gratis. Wanneer je denkt veel zorgkosten te maken, dan kun je deze 385 euro maandelijks bij de premie meeverzekeren.
Wanneer je denkt dat je geen zorgkosten gaat maken, dan kun je er voor kiezen om vrijwillig een hoger eigen risico af te spreken. Je maandpremie is dan lager, maar je betaalt uiteindelijk meer als je bijvoorbeeld toch onverwachts naar het ziekenhuis moet. Het is alleen verstandig om dit te doen wanneer je het bedrag van vrijwillige eigen risico apart op een rekening hebt staan.
Voor sommige zorgkosten heb je ook een eigen bijdrage. Bijvoorbeeld voor sommige medicijnen. Deze bijdrage staat dus los van het eigen risico.

Aanvullende verzekering
Je kunt je ook nog aanvullend verzekeren. Je krijgt dan zorgkosten vergoed die niet in de basisverzekering vallen. Dit zijn bijvoorbeeld kosten voor de tandarts en de fysio. De premie van de aanvullende verzekering komt bovenop de basispremie.

Overstappen
Elk jaar kun je jouw zorgverzekering veranderen. Dit doe je voor het einde van het jaar. Wanneer je overstapt is het goed om na te denken wat je in het komende jaar aan zorgkosten verwacht. Je kunt dan kijken wat voor soort aanvullende verzekering je eventueel nodig hebt.

Garant Verzorgd
In de gemeente Doetinchem is er een zorgverzekering voor inwoners met een laag inkomen en hoge zorgkosten; de Garant Verzorgd. Heb je altijd veel zorgkosten, dan is deze verzekering misschien interessant voor jou. Bekijk het eens op www.gezondverzekerd.nl.

Tip: zet het bedrag van jouw eigen risico elke maand op een spaarrekening. Wanneer je dan een rekening voor ziektekosten krijgt, kun je deze ook direct betalen.

Zorgtoeslag aanvragen

De Toeslagen zijn een maandelijkse bijdrage van de overheid (Belastingdienst). Van de zorgtoeslag kun je een groot deel van jouw zorgverzekering betalen. De hoogte van je zorgtoeslag hangt af van jouw inkomen. Je krijgt het iedere maand rond de 20e van de maand. Vraag de zorgtoeslag 2 maanden aan voordat je 18 wordt via www.toeslagen.nl. De Belastingsdienst heeft namelijk nog wat tijd nodig voordat alles is verwerkt.

Het aanvragen van de Toeslagen is gratis. Houd dus goed in de gaten dat je hiervoor nooit hoeft te betalen. Er zijn bureaus die het voor je doen, maar hier wel geld voor vragen. Dit is zonde. Heb je hulp nodig bij het aanvragen van de Toeslagen? Kom dan naar de Buurtplein Inloop bij jou in de buurt.

Tip: geef een wijziging altijd door aan de Belastingdienst, bijvoorbeeld als je meer gaat verdienen of gaat samenwonen. Een wijziging kan gevolgen hebben voor de hoogte van de toeslag. Wanneer je dat niet doorgeeft, kan het gebeuren dat je aan het einde van het jaar een flink bedrag moet terugbetalen. 

Terug naar home