CORONA EN FINANCIËN

Heb je door de Coronacrisis financiële problemen? Trek aan de bel en zoek hulp.

Ben je financieel getroffen door de Coronacrisis?

In Doetinchem kun je hier terecht

Heb je door de Coronacrisis ineens minder inkomen? Dan bestaat er een grotere kans op geldproblemen. Misschien heb je zorgen over jouw financiën in de toekomst. Of ben je bang dat je het niet meer gaat redden? Schaam je niet en trek aan de bel. Je bent namelijk echt niet de enige. En je hoeft het niet alleen te doen. In Doetinchem komen we er samen uit!

Laborijn
Wanneer je geen of een te laag inkomen hebt en je hebt geen andere bron van inkomsten, dan kun je mogelijk een beroep doen op de Participatiewet. Deze wet bestaat uit een aantal regelingen zoals de bijstandsuitkering, het besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz) en de dak- en thuislozenuitkering. Welke regeling voor jou van toepassing is, hangt af van jouw persoonlijke situatie. Het aanvragen van een uitkering doe je via www.werk.nl. Als je werkloos wordt, moet je eerst een werkloosheidsuitkering (WW-uitkering) aanvragen bij het UWV. De eerder genoemde regelingen gelden dan (nog) niet.

Kom je als zelfstandig ondernemer door het Coronavirus in de problemen? Er zijn nu meerdere regelingen waar je gebruik van kunt maken. Je kunt dan een aanvraag indienen voor inkomensondersteuning levensonderhoud en een lening voor bedrijfskapitaal. Deze twee vormen van ondersteuning vallen onder de ‘Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers’ (Tozo). Kijk voor meer informatie over alle regelingen op www.laborijn.nl. Of bel naar 0314-654654.

UWV
Ben je ontslagen of is jouw contract niet verlengd wegens de Coronacrisis? En heb je langer dan een halfjaar gewerkt? Misschien kom je in aanmerking voor een WW-uitkering. Kijk voor meer informatie op www.uwv.nl/werkloos. Voor het aanvragen van de WW-uitkering ga je naar www.werk.nl. Je hebt hiervoor een DigiD nodig.

Platform Armoedebestrijding Doetinchem (PAD) 
Val je tussen wal en schip van de regelgeving en kun je financieel nergens anders terecht? Het Platform Armoedebestrijding Doetinchem kan je helpen als je bijvoorbeeld in acute geldnood zit en geen boodschappen meer kunt betalen. Het PAD biedt:
- directe noodhulp bij financiële problemen
- toegang tot de Voedselbank en Minimanna Markt
- een financiële impuls voor jongeren van 16-27 jaar die zijn vastgelopen (Doorbraakfonds)
Kijk voor meer informatie op www.padoetinchem.nl. Of bel naar 06-52225763.

Buurtplein
Heb je zorgen en stress over jouw financiën? Ben je de grip kwijt en weet je niet waar te beginnen? Beginnen jouw achterstanden op te lopen? Of wil je je financieel vast voorbereiden op wat komen gaat? Buurtplein kan je hierbij helpen. Denk aan hulp bij:
- een overzicht van inkomsten en uitgaven
- de administratie ordenen
- aanvragen van regelingen en voorzieningen zoals de Voedselbank
- het invullen van formulieren
- juridische vragen
- het aanmelden bij Bvfo
Kijk voor meer informatie op www.buurtplein.nl. Of bel naar 0314-341919. Ook kun je elke dag tussen 9.00 – 12.00 uur binnenlopen bij Bergzicht aan de Terborgseweg 21.

Bureau voor Financiële Ondersteuning (BvFO)
Kun je je huur of rekeningen niet meer betalen?
Durf je de post niet meer te openen?
Heb je te maken met deurwaarders?
Ben je werkloos geworden en is jouw inkomen flink gedaald?
Heb je stress van jouw achterstanden?
Het Bureau voor Financiële Ondersteuning kan je helpen om weer grip op jouw financiën te krijgen. Kijk voor meer informatie op www.doetinchem.nl. Of bel naar 0314-377377.

Rabobank Graafschap
Heb je een vraag over jouw dagelijkse bankzaken of heb je financieel advies nodig? Of wil je als ondernemer sparren met een MKB-adviseur? De medewerkers van Rabobank Graafschap staan voor je klaar. De belangrijkste klantvragen en maatregelen van de Rabobank vind je op www.rabobank.nl. Of bel naar 0314 – 442500.