LESPROGRAMMA SCHOLEN

Lesprogramma scholen

In opvolging van de theatervoorstelling ‘Eigen schuld’ heeft De Rondkomers een lesprogramma voor het voortgezet onderwijs ontwikkeld. Het lesprogramma is gericht op de financiële opvoeding van jongeren en heeft hierdoor ook een preventie werking. Het programma wordt gratis aangeboden aan de scholen die ook de theatervoorstelling hebben bezocht.

Het programma bestaat uit zes lessen. Thema’s die aan de orde komen zijn onder andere: budgetteren, zelfstandig wonen, 18+ en dan? De lessen zijn een mix van voorlichting, interactie en praktisch aan de slag gaan. Ook wordt er gebruikt gemaakt van korte films. Deze films zijn hiervoor speciaal opgenomen. Er is ook een promotiefilmpje opgenomen. 
Door middel van kleine huiswerkopdrachten worden de jongeren gestimuleerd om met hun ouders/verzorgers in gesprek te gaan. Op deze manier wordt het thema ook thuis bespreekbaar gemaakt. De lessen worden gegeven door de docenten van school en/of professionals uit de praktijk.

'Eigen schuld'
Het lesprogramma is een vervolg op de voorstelling ‘Eigen schuld’. Een pakkende voorstelling die het thema jongeren en schulden goed weet over te brengen. De voorstelling wordt nog volop gespeeld en kan elke keer rekenen op lovende reacties. De pers besteedde al eerder aandacht aan deze pakkende voorstelling.

Aanmelden
Scholen die interesse hebben in de voorstelling en/of het lesprogramma kunnen zich aanmelden via info@derondkomers.nl. Zowel de voorstelling als het lesprogramma worden gratis aangeboden.

ACTUEEL

Ook jongeren komen door het Coronavirus in financiële problemen. Jongeren raken in deze periode al snel hun bijbaantjes kwijt of worden met een 0-urencontract niet of nauwelijks meer ingepland. Het inkomen gaat naar praktisch nul, terwijl de lasten zoals het mobiele abonnement door blijft lopen.

Vanwege het Coronavirus duurt het helaas nog even voordat het lesprogramma op de scholen wordt gegeven. Daarom alvast een filmpje uit het lesprogramma.

In dit filmpje is te zien dat Sara door verschillende aankopen een schuld van 1.620 euro heeft opgebouwd. Het filmpje eindigt met de vraag: zou iedereen dit kunnen overkomen? Wij denken van wel en begrijpen dat de huidige situatie ervoor kan zorgen dat een bijbaantje niet meer zo vanzelfsprekend is. Door het wegvallen van een bijbaantje, en daardoor inkomen, kunnen er betalingsachterstanden ontstaan.