LESPROGRAMMA / WORKSHOP SCHOLEN

Lesprogramma en workshops

De Rondkomers een lesprogramma voor het voortgezet onderwijs en het mbo ontwikkeld.
Het lesprogramma is gericht op de financiële opvoeding van jongeren en heeft hierdoor ook een preventie werking. Inmiddels heeft De Rondkomers zo'n 1000 leerlingen in Doetinchem bereikt.


Het programma bestaat uit zes lessen. Thema’s die aan de orde komen zijn onder andere: budgetteren, zelfstandig wonen, 18+ en dan? De lessen zijn een mix van voorlichting, interactie en praktisch aan de slag gaan. Ook wordt er gebruikt gemaakt van korte films. Deze films zijn hiervoor speciaal opgenomen. Bekijk het promotiefilmpje.
Door middel van kleine huiswerkopdrachten worden de jongeren gestimuleerd om met hun ouders/verzorgers in gesprek te gaan. Op deze manier wordt het thema ook thuis bespreekbaar gemaakt. De lessen worden gegeven door de docenten van school en/of professionals uit de praktijk.
Indien gewenst, is er maatwerk van het programma mogelijk zoals een workshop in plaats van een volledig lesprogramma,

Volop aan de slag
Leerlingen op het Prakticon, Metzo College en het Graafschap College gingen al aan de slag met het lesprogramma. De lessen zijn goed ontvangen door zowel de leerlingen als de docenten. Meerdere scholen en instanties hebben inmiddels interesse getoond. Omroep Gelderland maakte er eerder al een nieuwsitem over.

NIEUW! DE SCHULDENESCAPE
Aanvullend op het lesprogramma biedt De Rondkomers de schuldenescape aan voor jongeren in de bovenbouw van het voortgezet onderwijs en het mbo.
Het is een escapekoffer vol uitdagingen en enorme tijdsdruk. Er zitten belangrijke lessen in over het voorkomen van schulden en sluit aan bij de belevingswereld van jongeren.
Door de escaperoom-ervaring voelen jongeren sneller de ruimte om hun eigen zorgen te delen en beseffen ze dat het belangrijk is om hulp te vragen.
De schuldenescape wordt begeleid door De Rondkomers en ervaringsdeskundigen van De Stadskamer.

Theatervoorstelling ‘Eigen schuld’
Het lesprogramma is een vervolg op de voorstelling ‘Eigen schuld’. Een pakkende theatervoorstelling die het thema jongeren en schulden goed wist over te brengen en kon rekenen op de lovende reacties.De pers besteedde al eerder aandacht aan deze pakkende voorstelling. De voorstelling wordt vooralsnog niet meer opgevoerd.

Aanmelden
Scholen die interesse hebben in het lesprogramma of een workshop kunnen zich aanmelden via info@derondkomers.nl.

Jongeren en corona

Ook jongeren kwamen door de corona in financiële problemen. Zij raakten in deze periode al snel hun bijbaantjes kwijt of worden met een 0-urencontract niet of nauwelijks meer ingepland. Het inkomen ging naar praktisch nul, terwijl de lasten zoals het mobiele abonnement door blijft lopen.

In dit filmpje uit ons lesprogramma is te zien dat Sara door verschillende aankopen een schuld van 1.620 euro heeft opgebouwd. Het filmpje eindigt met de vraag: zou iedereen dit kunnen overkomen?