I

Doetinchemse Week van het geld

In de week van 22 maart 2021 is het weer zover, de Week van het geld! Een week georganiseerd door Wijzer in geldzaken om kinderen en jongeren te leren hoe zij met geld moeten omgaan. Dit jaar is het thema ‘Goed omgaan met geld is goud waard’. 
De Rondkomers besteedt dit jaar in Doetinchem extra aandacht aan de Week van het Geld. We hebben dan ook een Doetinchemse Week van het geld met 2 eigen ambassadeurs: Graafschap-speler Jordy Tutuarima en NL-voetbalster Siri Worm. Zij en de kinderraad deden eerder al een oproep (zie de filmpjes onderaan deze pagina).

Programma

1. Win voor jouw klas een bezoek aan een wedstrijd van De Graafschap!
Tijdens de week van het geld is er veel aandacht voor geld en hoe je hier mee om moet gaan. In Doetinchem willen we graag dat kinderen nadenken over geld: wat is verstandig en wat niet? Waarschijnlijk hebben kinderen ook goede tips voor elkaar en voor anderen als het gaat om geld. Daarom dagen wij alle kinderen uit groep 7 en 8 uit om antwoord te geven op de vraag: Wat is jouw gouden tip om goed met geld om te gaan?
Uit alle inzendingen bepaalt de jury welk idee het beste is en wie er een bezoek aan een wedstijd van de Graafschap wint met de hele klas! De jury bestaat uit de kinderburgemeester en kinderraad van de gemeente Doetinchem, wethouder Jorik Huizinga, Jordy Tutuarima en Siri Worm.

Wat moet je doen? 
Geef antwoord op de vraag: Wat is jouw gouden tip om goed met geld om te gaan? Mail jouw gouden tip voor 16 april 2021 naar info@derondkomers.nl. Bij voorkeur in de vorm van een foto, tekening of collage met daarbij een korte toelichting.

2. Speciale editie van de Donald Duck; de Dagobert Duck
Alle leerlingen uit groep 7 en 8 van de Doetinchemse basisscholen krijgen een speciale editie van de Donald Duck; de Dagobert Duck. Deze wordt op school uitgedeeld. Het blad geeft de lezers spelenderwijs een kijkje in de wereld van het geld.

3.  Journaals, kinderpersconferentie, quiz en nog veel meer!

De Week van het geld organiseert superveel leuke activiteiten om kinderen om te leren gaan met geld. Zo zijn er elke dag leuke leerzame journaals, is er een kinderpersconferentie met Dylan Haegens en de minister, de miniserie Op jacht naar de schat en een quiz met rapper Yes-R. Mis het niet! Check het volledige programma van Studio Week van het geld.
Op www.weekvanhetgeld.nl. vind je leuke opdrachten voor thuis en bijvoorbeed de checklist zakgeld.

4. Webinar voor Doetinchemse professionals

De Rondkomers wil deze week professionals uit het Doetinchemse werkveld bekendmaken met financiële problematiek bij mensen met een licht verstandelijke beperking  (LVB). 

Het is bekend dat mensen met een LVB een groter risico lopen om in de schulden te komen. Ze zijn (vaker) laagopgeleid en hebben vaak een langdurig laag inkomen. Bijvoorbeeld door wisselend of laagbetaald werk. 
Ook ontbreekt het mensen met een LVB menigmaal aan de benodigde sociale en taal- en rekenvaardigheden om financieel redzaam te zijn. Online diensten zoals internetbankieren zijn voor hen te complex, ze weten weinig over inkomensondersteunende regelingen en doen daarnaast (te) weinig beroep op hun netwerk. Het is dan ook van belang om mensen met een LVB te herkennen zodat je ze de juiste ondersteuning kunt bieden.  

Op 3 momenten wordt er een online webinar over dit thema gegeven door 2 professionals van Buurtplein.

Meer informatie
Voor meer informatie over de Doetinchemse week van het geld, en de prijsvraag kun je contact opnemen met Dagmar Jansen-Hattu (werkgroeplid De Rondkomers) op tel. 06-13873320 of via info@derondkomers.nl. Of kijk op www.weekvanhetgeld.nl.

Oproep kinderraad

De kinderraad en de kinderburgemeester roepen de basisscholen in Doetinchem op om mee te doen met de Doetinchemse Week van het geld.

Oproep Doetinchemse ambassadeurs

Ook Jordy Tutuarima en Siri Worm roepen de scholen op mee te doen met de Doetinchemse Week van het geld.